menstruatie-blijft-uit

In een normale cyclus krijg je ongeveer 13 menstruaties per jaar. Bij PCOS is dat meestal minder dan acht per jaar. De periode tussen de menstruaties kan langer dan vijf tot zes weken (oligomenorroe) duren, of blijft zelfs helemaal weg (amenorroe).

 

Mijn menstruatie blijft uit: wat nu?!

Het risico op baarmoederkanker is groter als je voor langere tijd geen menstruatie hebt. Tijdens je menstruatie wordt het slijmvlies afgestoten dat zich onder invloed van oestrogeen heeft aangemaakt in je baarmoeder. Dit slijmvlies is nodig voor een eventuele innesteling van een eicel. Als er geen bevruchting plaatsvindt, zal je lichaam het slijmvlies afstoten. Je verliest dan bloed.

Wanneer er geen eisprong is, wordt er geen progesteron aangemaakt en wordt het slijmvlies niet afgestoten. Als dit proces jaren doorgaat, wordt het slijmvlies steeds dikker en is de kans groter dat zich hier gezwellen gaan ontwikkelen. Dit vergroot de kans op baarmoederkanker.

menstruatie-blijft-uit

Wat kan je hier tegen doen?

Allereerst raden wij aan contact op te nemen met je huisarts als je menstruatie uitblijft. Een diëtist mag nooit medisch advies geven. De huisarts kan mogelijk een van de volgende behandelingen adviseren:

  • Provera® of Primolut®

Medicijn om je menstruatie eenmalig mee op te wekken.

  • Anticonceptiepil of andere hormonale anticonceptie

Het slijmvlies van je baarmoeder blijf hierdoor dun.

Mijn menstruatie blijft uit: kan ik zelf nog iets doen?

Voeding, beweging, slaap en stress hebben invloed op je cyclus. Help je cyclus dus een handje met leefstijlaanpassingen. In deze blog schreven we al over het beste dieet bij PCOS.

De kans op het terugkrijgen van je menstruatie is het grootst als je een gezond gewicht hebt. Een gezond gewicht wil zeggen dat je niet te zwaar, maar ook niet te licht bent (BMI tussen de 18,5 kg/m2 en 25 kg/m2).

Personal PCOS Plan

Kan je hier wat hulp bij gebruiken? Wij hebben al meer dan 950 vrouwen begeleid naar een gezonder gewicht. Met het Personal PCOS Plan leer je alles over PCOS en breng je jouw hormonen beter in balans.

 

Wees matig met het gebruik van alcohol.


Een enkele keer een glaasje wijn zal niet de hele boel meteen beïnvloeden, maar alcohol verhoogt wel de hoeveelheid oestrogeen in het bloed. Dit heeft invloed op de menstruele cyclus. Dus hoe vaker je een glaasje alcohol laat staan, hoe beter voor je cyclus.

 

Bewegen is goed, meer is niet altijd beter.


Heel intensief sporten kan een nadelige invloed hebben op de kans om je menstruatie terug te krijgen. Doe je aan topsport, of ben je een extreem fanatieke sporter waarbij je hartslag continu hoog zit en je extreem moe bent na het sporten? Dan kan het wellicht helpen om het iets rustiger aan te doen. Sporten waar je aan kan denken zijn yoga, pilates, zwemmen, krachttraining (op lage intensiteit), fietsen. Het belangrijkste is om iets te doen wat je leuk vindt!

Ook bewegen door de dag heen is heel belangrijk. Elk uur dat je even opstaat, gaat je stofwisseling weer een tandje harder.

De inwoners van de “blue zones” – vijf bevolkingsgroepen in de wereld die het meest gezond oud worden- sporten niet. Daarentegen bewegen zij veel door de dag heen.

 

Slaap is ook erg belangrijk om je menstruatie terug te krijgen.

Elke avond op tijd naar bed, geen sterke prikkels meer voor het slapen gaan en ongeveer 8 uur slaap zijn drie belangrijke punten. Het blijkt namelijk keer op keer uit onderzoek dat je hormoonhuishouding beïnvloed wordt op het moment dat jij vaak laat naar bed gaat of te weinig slaap krijgt. Zorg dat jij een bedritueel maakt door elke avond ongeveer 1 uur voordat je gaat slapen iets te doen wat ontspant. Je kan door bijvoorbeeld een boek te lezen, een warm bad nemen, een puzzel te maken of een meditatie. Leg je telefoon op tijd weg. Vermijd alcohol, chocolade, cafeïne laat in de avond.

Voeding

Beweging

Slaap

menstruatie-blijft-uit

Gratis kennismaking

Plan nu een gratis & vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek in! Tijdens dit kennismakingsgesprek bespreken we jouw situatie en kan je al jouw vragen stellen. Samen kijken we hoe we jou het beste kunnen helpen rondom je uitblijvende menstruatie.

Recommended Posts