Skip to content

Overgang

Je bent waarschijnlijk op deze pagina gekomen omdat je in de overgang zit en klachten ervaart.

LH_Zaandam_Char&Margot_18-3264

De overgang is een natuurlijk proces dat alle vrouwen op een bepaald moment in hun leven ervaren en het kan veel veranderingen in je levensstijl teweegbrengen. Van fysieke symptomen zoals opvliegers en nachtelijk zweten tot emotionele en psychologische veranderingen zoals stemmingswisselingen en depressie. De overgang kan overweldigend zijn. Maar er zijn manieren waarop je de overgang kunt beheren door eenvoudige veranderingen in je levensstijl aan te brengen.

De gemiddelde leeftijd van de meeste vrouwen die in de menopauze komen is 51 jaar; sommige kunnen echter eerder of later beginnen, afhankelijk van factoren zoals genetica of (medische) geschiedenis. Het overgrote deel van de westerse vrouwen hebben hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar.

Wat is de overgang en de menopauze?

De overgang is de hele fase waarin je hormoonveranderingen merkt en wellicht klachten ervaart als opvliegers.
De menopauze is het moment 12 maanden na jouw laatste menstruatie. Daarna spreken we van de postmenopauze.

Naarmate de oestrogeenspiegels dalen tijdens de menopauze, treden veel ongemakkelijke lichamelijke symptomen op, zoals opvliegers en nachtelijk zweten als gevolg van hormonale onevenwichtigheden in het lichaam. Deze hormonen beïnvloeden ook stemmingen die kunnen leiden tot depressie of angst als ze niet correct worden behandeld. Bovendien komt gewichtstoename in deze periode vaker voor als gevolg van een vertraagd metabolisme dat wordt veroorzaakt door lagere oestrogeenspiegels, samen met verminderde activiteitsniveaus door verminderde energie veroorzaakt door hormoonverschuivingen in het lichaam.
De overgang geeft ook nog andere ongemakken zoals onder andere:

1 Vaginale droogheid

Vaginale droogheid is een veel voorkomende. De impact van vaginale droogheid op je liefdesrelatie, kwaliteit van leven, dagelijkse activiteiten en seksuele functie kan groot zijn, maar wordt vaak onderschat. Bovendien vragen veel vrouwen weinig om hulp waardoor er ook weinig bekend is over hoeveel vrouwen hier feitelijk last van hebben.

2 Hartkloppingen

Veel vrouwen in de overgang hebben symptomen van hartkloppingen (bijv. snelle, onregelmatige en/of overdreven hartslagen), 42% van de vrouwen in de overgangsfase en 54% van de vrouwen in de postmenopauze geeft aan hartkloppingen te ervaren. Hartkloppingen kunnen ontstaan door het drinken van koffie, alcohol, na een zware maaltijd of door hormonale veranderingen.

3 Geheugenverlies

Een zeer vervelend symptoom tijdens de overgang is geheugenverlies. Ongeveer 30-35% van de vrouwen in de overgang melden vaak geheugen verlies. Recente onderzoeken laten deze correlaties ook zien en zijn significant.

Er zijn nog een boel andere symptomen die je wellicht kunt ervaren. Denk aan: stemmingswisselingen, hoofdpijn, slaap problemen, angstklachten, depressie en gewrichts-en spierpijn.

Emoties

De reden waarom voor veel vrouwen de overgangsfase lastig is omdat er ook veel andere belangrijke gebeurtenissen plaatsvinden: kinderen gaan het huis uit, ouders vragen meer zorg en aandacht en ook in je professionele carrière wordt er veel van je gevraagd. Dit is ook de periode waarin vrouwen vaak gaan nadenken over de toekomst na de menopauze. “Word ik blij van mijn werk, relatie, mijn leven?” Deze periode kan ook gemengde gevoelens geven. Misschien voelt het uitblijven van je menstruatie als een opluchting, of misschien ben je juist verdrietig omdat je vruchtbaarheid nu definitief voorbij is.

Wat kun je zelf doen?

Toch kun je in deze periode ook volop in het leven staan en actief blijven. De vraag die we vaak horen:  “Wat maakt nu dat de ene persoon klachten heeft en de andere niet? Waarom komt de ene vrouw aan in gewicht en waarom de andere niet?” Als je een goede gezondheid nastreeft en echt gezond oud wil worden ben je enorm gebaat bij aan de slag gaan met je levensstijl.

Wij kunnen je leren hoe je dat precies kunt doen. Jij hoeft geen vage middeltjes of dure supplementen te slikken. We weten dat zaken als gezond eten, voldoende bewegen, stressmanagement en een goede nachtrust je al een heel eind op weg helpen. Je hoeft ook niet af te zien en ook geen honger te lijden.

Het is vooral belangrijk dat je de overlap blijft zoeken tussen gemak, gezond en genieten. Minder opvliegers, angst, vermoeidheid en nachtzweten zijn klachten die we soms al binnen enkele weken verbeterd kunnen worden.

Kennismaken?

Het loont altijd om te starten met het verbeteren van je levensstijl. Mocht je hier hulp bij nodig hebben, of wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, laat ons je dan helpen. Wij worden deels vergoed door jouw zorgverzekering. Plan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek om meer over jezelf te vertellen en alle vragen te stellen over ons aanbod.

×