Waarom alleen je voeding aanpassen niet werkt bij PCOS

PCOS voeding

Worstel je met PCOS en zie je geen verbetering ondanks het aanpassen van je voeding? Je bent niet de enige. Veel vrouwen met PCOS merken dat alleen veranderingen in hun dieet niet de gewenste resultaten opleveren. In deze blog leggen we de complexiteit van PCOS en de rol van voeding uit. We vertellen je waarom voedingsaanpassingen alleen vaak onvoldoende zijn om PCOS symptomen effectief te verminderen en wat de voornaamste redenen zijn voor het uitblijven van resultaat. Lees verder om erachter te komen wat bij PCOS echt werkt naast het aanpassen van je voeding.

Voeding en PCOS: waarom dieetveranderingen soms falen

Er is een goede kans dat je resultaten niet zo snel ziet omdat je niet genoeg tijd hebt gegeven aan je lichaam of hebt geprobeerd dingen die niet bijdragen aan het verminderen van je klachten. Als je je hele levensstijl op één dag omgooit, zal je dit waarschijnlijk niet volhouden. Als je bijvoorbeeld hummus gaat eten maar je vind dit eigenlijk helemaal niet lekker, zal je dit waarschijnlijk ook niet volhouden. Of als je naar de sportschool moet en je haat het, zal je hier waarschijnlijk ook niet lang mee doorgaan.

De reden dat je nog niet direct resultaat merkt in je klachten zit ‘m meestal niet in een gebrek aan wilskracht, of omdat je het niet goed genoeg doet. Het ligt meestal aan het feit dat je jezelf en je lichaam nog niet genoeg tijd hebt gegeven of dat je met dingen aan de slag bent gegaan die geen effect hebben. Als jij namelijk je hele leefstijl patroon van de ene op de volgende dag overhoop gooit houd je dit meestal niet lang vol.

Wat zijn de 3 belangrijkste redenen dat je geen resultaat ziet bij het aanpassen van je voeding bij PCOS?

Hieronder vind je de drie belangrijkste redenen waarom je geen resultaat ziet.
 

1. Onrealistische verwachtingen

Als je bijvoorbeeld 10 kilo wilt afvallen, dan kun je niet verwachten dat je dit binnen één maand hebt bereikt. Sommige vrouwen vallen nu eenmaal gemakkelijk af, terwijl het bij vrouwen met PCOS  twee keer zo langzaam gaat. Als je al maandenlang depressieve gevoelens hebt, kun je niet verwachten dat deze binnen een week of maand allemaal weg zijn. De klachten zijn vaak ook niet in één dag ontstaan en zullen daarom ook niet in één week of maand helemaal verdwijnen. Verschillende symptomen hebben allemaal verschillende tijdsperioden nodig om te verbeteren. Het is daarom belangrijk om zeer realistische doelen te stellen.

Sommige klachten gaan eerder weg dan de ander. Sugar cravings kunnen relatief al snel verminderen als je op de juiste manier aan de slag gaat. Verminderen van haarverlies duurt langer. Er moeten immers weer haarzakjes gevormd worden en de haren moeten groeien, wat allemaal pas tot stand kan komen als er minder mannelijke hormonen in je lijf zitten. Dat kan dus maanden duren. Gun jezelf dus tijd om dit soort klachten te zien verminderen.

Daarnaast is het belangrijk jezelf niet te vergelijken met anderen en de lat niet te hoog te leggen.

2. Je focus ligt op wat je allemaal niet mag en vooral moet laten staan 

Om een duurzame veranderingen in je levensstijl aan te brengen is het belangrijk dat je kijkt naar wat je WEL kunt doen. Kies voedingsmiddelen die je lekker vindt en houd je aan de 80/20 regel. Wat betreft beweging, slaap en ontspanning geldt hetzelfde: kies hierin voor wat bij jou past en wat je volhoudt. Probeer dus altijd te kijken naar wat je WEL kunt doen, in plaats van wat je NIET kunt doen. Kies dus voor eten dat je lekker vindt, maar ook gezond, gemakkelijk en leuk.

Het is belangrijk om dus naast realistische doelen te stellen, ook doelen te stellen waar je daadwerkelijk blij van wordt. In plaats van een dieet te volgen wat je helemaal niet lekker vindt, is het beter om te kijken naar wat je wel kunt doen. Bijvoorbeeld: neem een wandeling buiten of ga lekker op tijd slapen.

3. De aanpassingen zijn niet vol te houden

Ga niet naar de sportschool als je het niet leuk vindt. Eet ook geen dingen die je niet lekker vindt. Ga je aan de slag met hummus eten, maar vind je hummus helemaal niet lekker, dan houd je dat niet vol. Moet jij jezelf naar de sportschool slepen terwijl je hier een hekel aan hebt, dan houd je dat niet vol. Wil jij niet alleen sporten, ga dan ook niet alleen hardlopen Dit horen wij vrouwelijks dagelijks doen. Men heeft een soort idee van hoe een ideaal beeld eruit hoort te zien. Maar we zullen je uit deze droom halen. Het is absoluut onhandig om jezelf een bepaald ideaal beeld op te leggen dat helemaal niet bij je past. 

Ook is het belangrijk dat je een leefstijl vindt die duurzaam is, zodat je het ook volhoudt. Daarom is het belangrijk dat je vooral gaat kijken naar wat je wel kunt eten, in plaats van wat je niet kunt eten. Grotendeels plantaardig en onbewerkt eten is hierbij een goed uitgangspunt.

Het is dus belangrijk realistische verwachtingen te hebben en lief voor jezelf te zijn. 

Gaat het nu even een dag minder goed, straf jezelf dan niet om dan vervolgens los te gaan. Als je voeding een dag minder loopt, ga je dan focussen op andere facetten van levensstijl. Ga bijvoorbeeld lekker op tijd slapen of neem een wandeling buiten. 

Kijk vooral naar wat je allemaal WEL kunt doen in plaats van naar wat je allemaal NIET kunt doen. Ga dus altijd opzoek naar voedingsmiddelen die jij lekker vindt, maar ook opzoek naar gezond, gemak en genieten. 

Concreet betekent grotendeels plantaardig onbewerkt eten. Je zou ook kunnen denken aan een 80/20 regel. Dat geldt overigens voor alle andere pijlers die belangrijk zijn bij het halen van jouw doelen: beweging, slaap en ontspanning!

Gezond

Genieten

Gemak

Heb je PCOS en zie je geen resultaat met alleen je voeding aanpassen? Met ons coachingsprogramma krijg je wel resultaat!

Heb je al jaren last van PCOS klachten en boek je geen resultaat? Dan is het tijd voor een andere aanpak! Met onze 1-1 coachingprogramma’s van 3, 6 of 12 maanden helpen wij jou met behulp van kleine aanpassingen in je leefstijl naar een fijner leven.

Onze programma’s zijn op maat gemaakt, met kleine aanpassingen aan je huidige voedings- en levensstijl, en niet met een 180-graden-ommekeer. Ons programma past bij je huishouden en gezin, je werk- en levensstijl en je wensen. Wij helpen je graag met de veranderingen in je levensstijl, zodat je eindelijk resultaat boekt bij je PCOS klachten.

Bronnen:

(1). “Diet and lifestyle modifications for effective management of polycystic ovarian syndrome (PCOS)” – Journal of Food Biochemistry
(2). “Are dieting and dietary inadequacy a second hit in the association with polycystic ovary syndrome severity?” – PLoS One
(3). “Weight management practices associated with PCOS and their relationships with diet and physical activity” – Human Reproduction
(4). “Nutritional management in women with polycystic ovary syndrome: A review study” – Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews

Recommended Posts