Mijn menstruatie blijft uit. Misschien heb je wel PCOS!

menstruatie PCOS

In een normale cyclus krijg je ongeveer 13 menstruaties per jaar. Bij PCOS is dat meestal minder dan acht per jaar. De periode tussen de menstruaties kan langer dan vijf tot zes weken duren (oligomenorroe), of blijft zelfs helemaal uit (amenorroe). Lees in deze blog alles over een menstruatie die uitblijft en kom meer te weten over PCOS.

PCOS en het uitblijven van de menstruatie

Het uitblijven van de menstruatie is een veelvoorkomend symptoom voor vrouwen met Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS), een hormonale stoornis die invloed heeft op de vruchtbaarheid en de menstruatiecyclus. In een normale cyclus ervaren vrouwen gemiddeld 13 menstruaties per jaar, maar bij PCOS kan dit aantal dalen tot minder dan acht. Dit wordt veroorzaakt door hormonale onbalans, waaronder verlaagde niveaus van het follikel stimulerend hormoon (FSH) en verhoogde of verlaagde niveaus van het luteïniserend hormoon (LH), in combinatie met verhoogde niveaus van androgenen (mannelijke hormonen) en insulineresistentie, wat de normale ovulatie kan verstoren en leiden tot onregelmatige of afwezige menstruaties.

Het begrijpen en behandelen van PCOS is cruciaal voor het verbeteren van de menstruatiecyclus en het verminderen van andere gerelateerde symptomen, zoals vruchtbaarheidsproblemen, gewichtstoename en acne. Door nauw samen te werken met gezondheidsprofessionals kunnen vrouwen met PCOS strategieën ontwikkelen om hun symptomen te verminderen en hun algemene welzijn te verbeteren.

Risicofactoren van het uitblijven van de menstruatie; ook bij PCOS

Het risico op baarmoederkanker is groter als je voor langere tijd geen menstruatie hebt. Tijdens je menstruatie wordt het slijmvlies afgestoten dat zich onder invloed van oestrogeen heeft aangemaakt in je baarmoeder. Dit slijmvlies is nodig voor een eventuele innesteling van een eicel. Als er geen bevruchting plaatsvindt, zal je lichaam het slijmvlies afstoten. Je verliest dan bloed. Dit is je menstruatie. 

Wanneer je dus geen menstruatie hebt kan het slijmvlies in de baarmoeder steeds dikker worden wat de kans vergroot op ontstekingen en daarmee ook op baarmoederkanker.  
Dit risico loop je niet bij gebruik van hormonale anticonceptie.

menstruatie-blijft-uit

Wat wij adviseren bij het uitblijven van je menstruatie, ongeacht of je PCOS hebt

Allereerst raden wij aan contact op te nemen met je huisarts als je menstruatie uitblijft, ongeacht of je PCOS hebt. Een diëtist mag nooit medisch advies geven en kan een diagnose stellen. De huisarts kan mogelijk een van de volgende behandelingen adviseren:

  • Provera® of Primolut®

Medicijnen om je menstruatie eenmalig mee op te wekken.

  • Anticonceptiepil of andere hormonale anticonceptie

Het slijmvlies van je baarmoeder blijf hierdoor dun.

Mijn menstruatie blijft uit: kan ik zelf nog iets doen? En wat is goed bij PCOS?

Voeding, beweging, slaap en stress hebben invloed op je cyclus. Help je cyclus dus een handje met leefstijlaanpassingen. In deze blog schreven we al over het beste dieet bij PCOS.

De kans op het terugkrijgen van je menstruatie is het grootst als je een gezond gewicht hebt. Een gezond gewicht wil zeggen dat je niet te zwaar, maar ook niet te licht bent (BMI tussen de 18,5 kg/m2 en 25 kg/m2).

Personal PCOS Plan

Kan je hier wat hulp bij gebruiken? Wij hebben al meer dan 1700 vrouwen begeleid naar een gezonder gewicht. Met het Personal PCOS Plan leer je alles over PCOS en breng je jouw hormonen beter in balans.

 

Wees matig met het gebruik van alcohol

Een enkele keer een glaasje wijn zal niet de hele boel meteen beïnvloeden, maar alcohol verhoogt wel de hoeveelheid oestrogeen in het bloed. Dit heeft invloed op de menstruele cyclus. Dus hoe vaker je een glaasje alcohol laat staan, hoe beter voor je cyclus.

Bewegen is goed, meer is niet altijd beter

Heel intensief sporten kan een nadelige invloed hebben op de kans om je menstruatie terug te krijgen. Doe je aan topsport, of ben je een extreem fanatieke sporter waarbij je hartslag continu hoog zit en je extreem moe bent na het sporten? Dan kan het wellicht helpen om het iets rustiger aan te doen. Sporten waar je aan kan denken zijn yoga, pilates, zwemmen, krachttraining (op lage intensiteit), fietsen. Het belangrijkste is om iets te doen wat je leuk vindt!

Ook bewegen door de dag heen is heel belangrijk. Elk uur dat je even opstaat, gaat je stofwisseling weer een tandje harder.

De inwoners van de “blue zones” – vijf bevolkingsgroepen in de wereld die het meest gezond oud worden- sporten niet. Daarentegen bewegen zij veel door de dag heen.

Slaap is ook erg belangrijk om je menstruatie terug te krijgen

Elke avond op tijd naar bed, geen sterke prikkels meer voor het slapen gaan en ongeveer 8 uur slaap zijn drie belangrijke punten. Het blijkt namelijk keer op keer uit onderzoek dat je hormoonhuishouding beïnvloed wordt door je slaapkwaliteit- en kwaniteit. Zorg dat jij een bedritueel maakt door elke avond ongeveer 1 uur voordat je gaat slapen iets te doen wat ontspant. Je kan dat doen door bijvoorbeeld een boek te lezen, een warm bad nemen, een puzzel te maken of een meditatie te doen. Leg je telefoon op tijd weg. Vermijd alcohol, chocolade en cafeïne laat in de avond.

Voeding

Beweging

Slaap

menstruatie-blijft-uit

Gratis kennismaking bij PCOS en een uitblijvende menstruatie

Heb je een uitblijvende of afwijkende menstruatie en/of heb je te maken met PCOS? Plan nu een gratis & vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek in! Tijdens dit kennismakingsgesprek bespreken we jouw situatie en kan je al jouw vragen stellen. Samen kijken we hoe we jou het beste kunnen helpen rondom je uitblijvende menstruatie.

Bronnen:

(1). “Hormonale disbalansen en menstruele onregelmatigheden bij PCOS” – Journal of Reproductive Medicine
(2). “PCOS en de impact op menstruele cycli: Een klinische evaluatie” – Gynecological Endocrinology
(3). “Beheer van menstruatiecyclusstoornissen bij vrouwen met PCOS” – Fertility and Sterility
(4). “Strategieën voor het reguleren van de menstruatie bij PCOS” – Obstetrics & Gynecology

Recommended Posts