Wat kun je het beste eten bij PCOS?

Wat eten bij PCOS

Heb jij PCOS en vraag jij je af wat je het beste kunt eten? Bij polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) is het belangrijk om je dieet zorgvuldig te kiezen, vooral om insulineresistentie te voorkomen, een veelvoorkomende risicofactor bij PCOS. Een goede voeding kan helpen bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel en helpen om PCOS symptomen, zoals overmatig haargroei en het uitblijven van je menstruatie, te verminderen. Wil je weten wat je het beste kunt eten als je PCOS hebt? Lees dan snel verder!

Waarom is het belangrijk om te weten welk eten goed is bij PCOS?

Als je PCOS hebt is het heel belangrijk om te weten welk voedsel goed voor je is. De reden hiervoor is dat het juiste dieet jou kan helpen om veel symptomen die bij PCOS horen te verminderen. Bij PCOS kunnen er bijvoorbeeld problemen zijn met de bloedsuikerspiegel en is er mogelijk een hoger risico op hartziekten. Indien je niet weet welk voedsel goed voor je is, kunnen symptomen erger worden en heb je mogelijk een verhoogd risicofactor voor bepaalde ziektes. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe voeding invloed heeft op je PCOS, zodat je betere keuzes kunt maken om je gezondheid te verhogen en je beter te voelen.

Voorkom glucose-pieken met de juiste koolhydraten

Bij PCOS is het essentieel om glucose-pieken en -dips te vermijden door slimme koolhydraatkeuzes te maken. Kies voor “slow-carbs”, zoals volkoren graanproducten, fruit, groenten, peulvruchten, noten, zaden en pitten. Deze voedingsmiddelen worden langzaam opgenomen in je bloed, wat helpt bij het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel en het verbeteren van je insulinegevoeligheid. (1)

Verhoog je insulinegevoeligheid

Om je insulinegevoeligheid te verhogen, is het belangrijk om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vezels. Deze vind je in volkorenproducten, fruit, groenten, noten, zaden en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen helpen niet alleen bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel, maar verbeteren ook je algehele gezondheid. (2)

Eet ontstekingsremmende voedingsmiddelen

Ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn cruciaal bij het beheersen van PCOS. Focus op groenten, fruit, ongezouten noten, zaden, pitten en vette vis. Deze voedingsmiddelen zijn goed voor je darmmicrobioom, wat een groot deel van je immuunsysteem vormt. Het vermijden of beperken van ontstekingsgevoelige voedingsmiddelen zoals rood vlees, bewerkte voedingsmiddelen, alcohol en geraffineerde koolhydraten is ook belangrijk. Bekijk ook de blog wat je beter niet kunt eten bij PCOS. (3)

Eet veel vezels, zoals groenten en fruit

Als je last hebt van acne, overbeharing, of haaruitval, kan dit duiden op hyperandrogenisme, wat vaak samenhangt met insulineresistentie. Belangrijk is om je dieet aan te passen om zowel de insuline- als hormoonbalans te verbeteren. Focus op voedsel dat de aanmaak van Sex Hormone Binding Globuline (SHBG) bevordert, wat kan binden aan mannelijke hormonen zoals testosteron. Voedingsmiddelen rijk aan vezels, zoals groenten en fruit, verhogen je SHBG-niveau en verminderen het vrije testosteron, wat mogelijk helpt bij het verminderen van acne, overbeharing, en haarverlies. Een gebalanceerd dieet met veel vezels, beperkte toegevoegde suikers en eenvoudige koolhydraten, samen met regelmatige lichaamsbeweging, verbetert je insulinegevoeligheid en ondersteunt de hormoonhuishouding. Dit aanpakken is essentieel voor het verminderen van de symptomen en het bevorderen van een gezonde hormoonbalans bij PCOS. (4)

Inspiratie wat je kunt eten bij PCOS met dit voorbeeld dieetmenu

Ontbijt: plantaardige zuivel met havermout, fruit en noten/zaden, of volkorenbrood/crackers met groentespread, groente en/of een eitje.

Tussendoor: fruit met noten of een volkorencracker met groentespread of 100% pindakaas.

Lunch: volkorenwrap met groentespread, rauwkost, peulvruchten en pitten, of volkorenbrood/crackers met groentespread of notenpasta en extra groente.

Tussendoor: rijstwafels met groentespread of zelfgemaakt bananenbrood.

Diner: zilvervliesrijst, volop groente, peulvruchten/tempeh/tofu/vis/kip, met een beetje olijfolie, kaas, ei of noten.

Avondsnack (optioneel): plantaardige zuivel met noten, pitten en fruit.

Conclusie over wat je het beste kunt eten bij PCOS

Vrouwen met PCOS moeten focussen op een gebalanceerd dieet rijk aan vezels, gezonde vetten en ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Het vermijden van snelle suikers en het kiezen van langzaam opneembare koolhydraten kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de insulinegevoeligheid. Door deze voedingsaanpassingen kun je de symptomen van PCOS beter beheersen en je algehele welzijn verbeteren.

Wil je direct met goede voeding je PCOS-symptomen verminderen? Ontdek dan meer over voeding en PCOS in ons “PCOS POWER FOODS! Receptenboek bundel”, vol met informatie en recepten speciaal ontworpen voor vrouwen met PCOS.

Bronnen:

(1). “Source and amount of carbohydrate in the diet and inflammation in women with polycystic ovary syndrome” – Nutrition Research Reviews, Cambridge Core
(2). “Healthy lifestyle and dietary approaches to treating polycystic ovary syndrome: a review” – Open Health, De Gruyter
(3). “PCOS and nutritional approaches: Differences between lean and obese phenotype” – Metabolism Open, ScienceDirect
(4). “Effects of Dietary Approach to Stop Hypertension diet on androgens, antioxidant status and body composition in overweight and obese women with polycystic ovary syndrome” – Journal of Human Nutrition and Dietetics, Wiley Online Library

Recommended Posts