Is het handig om inositol te nemen bij PCOS?

PCOS en inositol

Als je op zoek bent naar een effectieve behandeling bij Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS), dan komt inositol vaak naar voren als een aanbevolen supplement. Te midden van een overvloed aan supplementen die allerlei voordelen beloven, biedt dit artikel helderheid over de rol en effectiviteit van inositol bij PCOS, met een focus op de varianten D-Chiro-inositol (DCI) en myo-inositol.

Inositol en PCOS: de speciale focus van D-Chiro-inositol (DCI) en myo-inositol

In de afgelopen decennia heeft de populariteit van voedingssupplementen een explosieve groei doorgemaakt. Mensen nemen deze supplementen vaak in een poging hun gezondheid te verbeteren, voedingsstoffentekorten aan te vullen en hun algehele prestaties te optimaliseren. 

Echter, te midden van deze groeiende trend ontstaat een nieuw gevaar: het ongeïnformeerd gebruik van supplementen, vooral bij vrouwen die gediagnosticeerd zijn met PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom). In online gemeenschappen zoals facebook groepen worden verschillende supplementen lukraak aangeprezen, zonder de nodige voorlichting over mogelijke risico’s.

In deze blog nemen we je mee in de wereld van voedingssupplementen, met een speciale focus op D-Chiro-inositol (DCI) en myo inositol. We willen niet alleen de mogelijke voordelen bespreken, maar ook de gevaren van overmatig gebruik belichten en richtlijnen geven voor veilige inname.

Inositol is een aan te raden voedingssupplement als je PCOS hebt

Wat zijn voedingssupplementen eigenlijk?

Voedingssupplementen zijn geconcentreerde bronnen van voedingsstoffen, variërend van vitaminen en mineralen tot kruidenextracten en aminozuren. Vaak worden ze gezien als een handige manier om tekorten aan te vullen die kunnen ontstaan door onevenwichtige voeding of andere leefstijlfactoren. Maar met deze handigheid komt ook een verhoogd risico op over suppletie.

Op platforms zoals Facebookgroepen wordt een overvloed aan supplementen ongecoördineerd aanbevolen. Dit roept vragen op over de veiligheid en effectiviteit van deze benadering. Maar laten we eerst een korte duik maken in de wereld van de supplementen. 

De risico’s van oversuppletie is meer dan je denkt 

Een van de belangrijkste risico’s van oversuppleren is het overschrijden van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) van bepaalde voedingsstoffen. Hoewel het lichaam bepaalde vitaminen en mineralen nodig heeft voor optimale gezondheid, kan een overmaat aan deze stoffen schadelijk zijn. Bijvoorbeeld, een teveel aan vitamine A in de vorm van retinol (dat vind je in lever producten en lever supplementen) wat kan leiden tot misselijkheid, duizeligheid en zelfs leverschade. En wil je zwanger worden dan is het helemaal gevaarlijk om hier teveel van binnen te krijgen want het kan leiden tot geboorteafwijkingen. 

Een overmatige inname van ijzer kan ernstige gastro-intestinale klachten veroorzaken en kan zelfs fataal zijn bij gevoelige individuen. Het is dus cruciaal om de ADH voor elke voedingsstof te kennen en deze niet te overschrijden zonder medisch advies. Dit blijven we dus maar roepen, want wij zien mensen opeens giga hoeveelheden vitamine C slikken. Terwijl je nieren alles moeten verwerken en weer uitplassen.

Daarnaast kunnen sommige supplementen negatief interacteren met medicijnen of medische aandoeningen verergeren. Supplementen zoals sint-janskruid kunnen de werking van bepaalde medicijnen, waaronder anticonceptiepillen en antidepressiva, verminderen. 

Mensen met onderliggende medische aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, moeten voorzichtig zijn bij het nemen van supplementen zoals ginseng, omdat deze de bloeddruk kunnen verhogen.

Het is van vitaal belang om jouw arts te raadplegen voordat je supplementen inneemt, vooral als je medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt (1).

De kwaliteit en betrouwbaarheid van supplementen is helaas niet altijd gegarandeerd. De supplementenindustrie is zeer slecht gereguleerd, waardoor er ruimte is voor misleidende of onveilige producten op de markt. 

Hoe zit het met inositol? Je vindt 100% DCI op de markt, dat tevens wordt verkocht in een grote hoeveelheden. Denk aan 600 mg DCI waarbij wordt aanbevolen minimaal 2 capsules per dag te nemen of meer als je zwaarder bent.

DCI kan, als je dat op zichzelf staand gebruikt in hoge doseringen de volgende risico’s met zich meebrengen:

1. Hoger risico op verhoogde androgeenlevels. Meer klachten van acne, overbeharing en haaruitval op de lange termijn.

2. Verslechterde insuline gevoeligheid. Meer sugar cravings, eetbuien, gewichtstoename. 

3. Verslechterde eicelkwaliteit en verslechterde functie van de eierstokken. 

Wij raden het dus altijd met klem af om een supplement bestaande uit 100% DCI te slikken (2,3,4,)

Wat je moet weten over inositol gebruik bij PCOS

Inositol is een suikeralcohol. Inositol wordt in het lichaam aangetroffen in verschillende vormen, waarvan Myo-inositol de meest voorkomende en biologisch actieve vorm is. Het kan worden verkregen uit voedselbronnen zoals citrusvruchten, peulvruchten, noten en volle granen. D-Chiro-Inositol komt in kleinere hoeveelheden voor. Inositol speelt verschillende rollen in het lichaam. Het is betrokken bij de structuur van celmembranen en fungeert als een tweede boodschapper in signaalroutes. Daarnaast is het belangrijk voor de gezondheid van de hersenen, de zenuwfunctie en de stofwisseling van vetten. 

Het staat bekend om zijn rol in het reguleren van verschillende processen in het lichaam, met name de processen die verband houden met je ovulatie en de hormonen insuline & testosteron. Voor vrouwen met PCOS kan het gebruik van een combinatie van Myo- insoitol + D-Chiro- Inositol, in de juiste verhouding en dosering, aanzienlijke voordelen hebben, zoals:

1. Verbeterde insulinegevoeligheid: inositol kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, waardoor de insulinegevoeligheid verbetert. Dit is cruciaal, vooral omdat vrouwen met PCOS vaak
insulineresistentie ervaren (5).

2. Ondersteuning van de ovulatie: studies suggereren dat inositol gunstige effecten kan hebben op de regelmaat van de menstruatiecyclus en de frequentie van de eisprong (6).

3. Reductie van androgene hormonen: inositol kan de niveaus van androgene hormonen, zoals testosteron, helpen te verlagen, wat gunstig is voor vrouwen met PCOS die vaak te maken hebben met hormonale onbalans (7).

Supplementen met 100% Myo-inositol of in een ratio van 40:1 waarvan 40 eenheden Myo- inositol versus 1 eenheid D-Chiro-Inositol, kunnen worden gebruikt om de insulinegevoeligheid te verbeteren en de hormonale balans te herstellen. 

In Rotterdam wordt er momenteel een studie gedaan (MYPP) die kijkt naar de uitkomsten van het gebruik van Myo inositol op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes. Tot dusverre lijkt Myo- inositol een positief effect te hebben hierop.

De combinatie van Myo-inositol met een klein beetje D-Chiro inositol (40:1 ratio) laat goede uitkomsten zien bij vrouwen met overgewicht. De insuline gevoeligheid lijkt te verbeteren en testosteron waardes lijken te verlagen. Het mechanisme achter deze effecten is echter nog niet volledig begrepen en verder onderzoek is nodig. 

Welk inositol supplement moet je kopen? Gebruik alleen 100% Myo-Inositol of een combinatie van Myo-inositol en D-Chiro- Inositol in de ratio 40:1.  Gebruik het in capsulevorm, want in poedervorm is er geen garantie op werkzaamheid na verloop van tijd. Een capsule vorm in blisterverpakking voorkomt dat er licht en lucht bij je supplement komt zodat het product niet zal worden aangetast. 

Gelukkig is inositol nu beschikbaar in supplementvorm in een blister en kan het gemakkelijk worden geïntegreerd in je dagelijkse routine. Ferevi is de eerste en enige blister verpakking 40:1 Myo- inositol + D-Chiro-inositol in Nederland die je zowel in pilvorm als poedervorm kunt gebruiken!

Bestel deinositol hier.

Conclusie: supplementen kunnen waardevol zijn, maar ongeïnformeerd gebruik vormt ernstige risico’s. Raadpleeg een professional, lees zorgvuldig de etiketten en onthoud dat een gezonde levensstijl essentieel is voor een goede gezondheid. Lees meer over hoe jij je hormonen in balans krijgt door middel van de juiste voeding en leefstijl. Laat je niet verleiden door loze beloften; wees zuinig op jezelf. Er is er maar 1 van jou. 

Bronnen:

(1). Vitamin A (Retinol) Information | Mount Sinai – New York

(2). IJMS | Free Full-Text | High Doses of D-Chiro-Inositol Alone Induce a PCO-Like Syndrome and Other Alterations in Mouse Ovaries (mdpi.com)

(3) Inositols in Polycystic Ovary Syndrome: An Overview on the Advances: Trends in Endocrinology & Metabolism (cell.com)⁠⁠Molecules | Free Full-Text | Inositols in PCOS (mdpi.com)

(4) Inositol Treatment for PCOS Should Be Science-Based and Not Arbitrary (hindawi.com)endocrinology, 13, 808898.

(5) Nordio, M., Basciani, S., & Camajani, E. (2019). The 40: 1 myo-inositol/D-chiro-inositol plasma ratio is able to restore ovulation in PCOS patients: comparison with other ratios. European Review for Medical & Pharmacological Sciences, 23(12).

(6) Monastra, G., Unfer, V., Harrath, A. H., & Bizzarri, M. (2017). Combining treatment with myo-inositol and D-chiro-inositol (40: 1) is effective in restoring ovary function and metabolic balance in PCOS patients. Gynecological Endocrinology, 33(1), 1-9.

(7) Dinicola S, Unfer V, Facchinetti F, Soulage CO, Greene ND, Bizzarri M, Laganà AS, Chan S-Y, Bevilacqua A, Pkhaladze L, et al. Inositols: From Established Knowledge to Novel Approaches. International Journal of Molecular Sciences. 2021; 22(19)

Recommended Posts