PCOS: hoe krijg jij je hormonen weer in balans?

PCOS hormonen

Hormonen zijn de afgelopen jaren een veelbesproken onderwerp geworden op sociale media, vooral bij aandoeningen zoals Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Wat zijn hormonen eigenlijk en waarom zijn ze zo belangrijk? In deze blog gaan we dieper in op de betekenis van hormonen, hun functies en hoe jij je hormonen weer in balans krijgt bij PCOS.

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn chemische stoffen die door verschillende klieren in ons lichaam worden geproduceerd. Ze fungeren als boodschappers die communiceren tussen verschillende organen en weefsels. Een eenvoudige manier om hormonen te begrijpen, is ze te beschouwen als de dirigenten van ons lichaam. Ze hebben een centrale regelfunctie en kunnen processen in gang zetten of juist afremmen. Ons hormonale systeem wordt gecontroleerd door de hypothalamus en de hypofyse, twee kleine klieren in onze hersenen. Ze houden toezicht op de processen in ons lichaam en sturen hormonen via de bloedbaan naar hun doelorganen, waar ze specifieke taken uitvoeren (1).

Belangrijke hormonen en hun functies

Er zijn talloze hormonen in ons lichaam die allemaal een specifieke rol spelen. Laten we enkele bekende hormonen bespreken:

• Insuline: dit hormoon wordt geproduceerd in de alvleesklier en reguleert de bloedsuikerspiegel door glucose op te slaan in onze cellen.

• Adrenaline: dit hormoon wordt geproduceerd door de bijnieren. Er wordt adrenaline vrijgegeven tijdens stressvolle situaties. Dit hormoon bereidt ons lichaam voor op een “vecht of vlucht” reactie, waarbij we snel kunnen reageren en ontsnappen aan gevaarlijke situaties.

• Melatonine: dit hormoon wordt geproduceerd door de pijnappelklier en reguleert onze slaap-waakcyclus, waardoor we ons slaperig voelen in de avond en alert zijn gedurende de dag.

• Ghreline: staat ook bekend als het hongerhormoon. Ghreline wordt geproduceerd in de maag en stimuleert het hongergevoel, waardoor we weten wanneer het tijd is om te eten (1,2).

Hoe herken je dat je hormonen uit balans zijn?

Hoewel er geen specifieke wetenschappelijke definitie is voor hormonen die uit balans zijn, begrijpen veel mensen intuïtief wat ermee bedoeld wordt. Je zit niet helemaal lekker in je vel. Hormonen spelen een cruciale rol bij het reguleren van lichaamsfuncties, emoties, denkprocessen, energieniveaus en onze algehele gemoedstoestand. Sommige hormonen hebben meer invloed dan andere, zoals geslachts- en schildklierhormonen, die bijzonder krachtig zijn. Wanneer hormonen ‘’uit balans raken’’, kunnen er verschillende symptomen optreden, waaronder: gewichtstoename, vermoeidheid, stemmingswisselingen, pijn, onregelmatige menstruatiecyclus, haaruitval, slaapproblemen, een laag libido, een droge huid en andere huidaandoeningen (3).

Bij PCOS zijn de hormonen uit balans

Een aandoening waarbij hormonen vaak uit balans zijn, is het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Bij PCOS kunnen hormonen zoals luteïniserend hormoon (LH), follikelstimulerend hormoon (FSH) en testosteron verstoord zijn. Deze hormonen spelen een cruciale rol bij de menstruatiecyclus en de vruchtbaarheid (4).

LH en FSH zijn belangrijk bij het bevorderen van de eisprong en het vrijkomen van een rijpe eicel. Oestrogeen, progesteron en LH zijn essentieel bij het voorbereiden van het lichaam op een mogelijke zwangerschap en het ondersteunen van de implantatie van een bevruchte eicel in de baarmoeder (2). Bij PCOS zijn androgenen (mannelijke hormonen) vaak verhoogd, wat kan leiden tot vervelende symptomen zoals overmatige haargroei, acne en onregelmatige menstruatiecycli.

Hoe krijg jij je hormonen weer in balans bij PCOS?

Als je worstelt met hormonale disbalans als gevolg van PCOS, zijn er effectieve methoden om je hormonen weer in evenwicht te krijgen. Het volgen van een gezonde levensstijl, waaronder het verminderen van stress, het zorgen voor voldoende nachtrust en het nuttigen van een gebalanceerd dieet, speelt een cruciale rol in het reguleren van je hormonen. Lees ook meer over het effect van verzadigd vet bij PCOS. In sommige gevallen is medische interventie echter onmisbaar. Als je menstruatie langer dan drie maanden uitblijft en je geen hormonale anticonceptie gebruikt, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts voor professioneel advies.

Conclusie

Hormonen zijn essentiële chemische boodschappers die een cruciale rol spelen in het reguleren van verschillende lichaamsfuncties en processen. Het handhaven van een goede hormonale balans is van vitaal belang voor onze gezondheid en welzijn, zeker bij PCOS. Als je vermoedt dat je hormonen uit balans zijn, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen en te kijken naar manieren om je levensstijl aan te passen om de hormonale balans te herstellen.

Bronnen:

(1). Hormones: What They Are, Function & Types (clevelandclinic.org)
(2). 7 Hormones and How They Help You Function – Cleveland Clinic
(3). Neil A. Schwarz, B. Rhett Rigby, Paul La Bounty, Brian Shelmadine, Rodney G. Bowden, “A Review of Weight Control Strategies and Their Effects on the Regulation of Hormonal Balance”, Journal of Nutrition and Metabolism, vol. 2011, Article ID 237932, 15 pages, 2011. https://doi.org/10.1155/2011/237932
(4). Seema Patel, Polycystic ovary syndrome (PCOS), an inflammatory, systemic, lifestyle endocrinopathy, The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, Volume 182, 2018, Pages 27-36, ISSN 0960-0760, https://doi.org/10.1016/j.jsbmb.2018.04.008.

Recommended Posts