Insulineresistentie & PCOS

PCOS (Polycysteus ovariumsyndroom) is een hormonale aandoening die een aantal symptomen kan veroorzaken, zoals onregelmatige menstruatie, vruchtbaarheidsproblemen en overmatige haargroei. Eén van de meest voorkomende problemen is insulineresistentie bij PCOS. Insulineresistentie is een aandoening waarbij het lichaam meer insuline aanmaakt om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Het lichaam wordt resistent tegen de effecten van insuline, wat kan leiden tot een verhoogd risico op diabetes type 2, obesitas en andere aandoeningen Jij kunt wellicht ook te maken krijgen met insuline resistentie. Voeding kan een grote rol spelen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid bij PCOS.

Effect van verzadigd vet op insulineresistentie & PCOS

Er zijn aanwijzingen dat voeding een rol speelt bij de ontwikkeling van insulineresistentie bij vrouwen met PCOS. Verzadigd vet, dat vooral voorkomt in dierlijke producten zoals vlees, volvette zuivel en koek, snoep en gebak, maar ook in sommige plantaardige producten zoals kokosolie en palmolie, is hierbij van belang. Een dieet met veel verzadigd vet is in verband gebracht met insulineresistentie en andere gezondheidsproblemen.

Een studie toonde aan dat de insulinegevoeligheid bij vrouwen met PCOS minder goed was bij het eten van verzadigd vetten. Een andere studie toonde aan dat een dieet met veel verzadigd vet indirect geassocieerd was met een verhoogd risico op insulineresistentie bij vrouwen met PCOS.

Klachten insulineresistentie

Veel dorst & droge mond

Eetbuien & sugar cravings

Vermoeid & prikkelbaar

Waarom is verzadigd vet problematisch bij vrouwen met insulineresistentie & PCOS?

Een hoge inname van verzadigd vet kan bijdragen aan ontstekingen, die in verband zijn gebracht met insulineresistentie en andere gezondheidsproblemen. Verzadigd vet kan dus invloed hebben op de manier waarop het lichaam insuline verwerkt, wat kan leiden tot insulineresistentie.

Wat kun je doen tegen insulineresistentie bij PCOS?

Als je PCOS hebt en denk te worstelen met insulineresistentie, kan het nuttig zijn om je te concentreren op een voedingspatroon met weinig verzadigd vet. Dit kan inhouden dat je je inname van dierlijke producten beperkt, en plantaardige eiwitbronnen kiest, zoals bonen, linzen en tofu. Naast een patroon met een laag verzadigd vetgehalte, zijn er meerdere leefstijlfactoren van belang om insuline gevoeligheid te verbeteren. Denk aan regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap krijgen en stress verminderen.

Onderzoek heeft aangetoond dat onverzadigde vetzuren, zoals omega-3-vetzuren uit vis, juist een positief effect hebben op insuline resistentie bij vrouwen met PCOS. Omega3vetzuren kunnen de insulinesensitiviteit verhogen door het verminderen van ontstekingsreacties en het verminderen van de productie van bepaalde stoffen in het lichaam die de insulineresistentie verhogen.

Niet alleen helpen aanpassingen in je voeding op de korte termijn voor het verminderen van jouw klachten, maar kunnen ze ook op de lange termijn helpen omdat ze het risico op diabetes verlagen.

PCOS POWER FOODS!

Op zoek naar manieren om je insulineresistentie aan te pakken? Neem vandaag nog een kijkje in ons PCOS POWER FOODS! Receptenboek en ontdek hoe je kunt profiteren van onze recepten om je lijf goed te voeden. Onze recepten zijn gezond en gemakkelijk te maken en dragen positief bij aan insulineresistentie & PCOS.

Bronnen:

[1]Robert A. Wild, Long-term health consequences of PCOS, Human Reproduction Update, Volume 8, Issue 3, 1 May 2002, Pages 231–241

[2] Verzadigd vet | Voedingscentrum

[3] Yujie Shang, Huifang Zhou, Minghui Hu, Hua Feng, Effect of Diet on Insulin Resistance in Polycystic Ovary Syndrome, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 105, Issue 10, October 2020, Pages 3346–3360

[4] Frank González, Robert V Considine, Ola A Abdelhadi, Anthony J Acton, Inflammation Triggered by Saturated Fat Ingestion Is Linked to Insulin Resistance and Hyperandrogenism in Polycystic Ovary Syndrome, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 105, Issue 6, June 2020, Pages e2152–e2167, https://doi.org/10.1210/clinem/dgaa108

[5] Rafraf M, Mohammadi E, Asghari-Jafarabadi M, Farzadi L. Omega-3 fatty acids improve glucose metabolism without effects on obesity values and serum visfatin levels in women with polycystic ovary syndrome. J Am Coll Nutr. 2012 Oct;31(5):361-8. doi: 10.1080/07315724.2012.10720443. PMID: 23529993.

[6] Riccardi G, Giacco R, Rivellese AA. Dietary fat, insulin sensitivity and the metabolic syndrome. Clin Nutr. 2004 Aug;23(4):447-56. doi: 10.1016/j.clnu.2004.02.006. PMID: 15297079.

 

Recommended Posts