Wat je beter niet kunt eten bij PCOS? – Wetenschappelijk onderbouwde richtlijn

Wat niet eten bij PCOS

Deze keer verdiepen we ons in het onderwerp: wat je beter niet kunt eten bij PCOS. Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) is een complexe aandoening die invloed heeft op verschillende aspecten van de gezondheid. Voeding speelt een sleutelrol in het beheer van PCOS-symptomen. In deze blog, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, bespreken we welke voedingsmiddelen je het beste kunt vermijden bij PCOS en waarom.

Waarom is het belangrijk om te weten wat je beter niet kunt eten bij PCOS?

PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) is een hormonale aandoening die invloed heeft op de gezondheid en het welzijn van vrouwen. Het is belangrijk om te weten wat je beter niet kunt eten bij PCOS. Het is namelijk zo dat bepaalde voedingsmiddelen de symptomen van PCOS kunnen verergeren. Door voeding te vermijden die bijdraagt aan insulineresistentie, zoals geraffineerde koolhydraten en extreem bewerkte producten, kun je mogelijk je hormonen normaliseren en zo de symptomen van PCOS te beheersen. Een aangepast dieet kan ook bijdragen aan een betere vruchtbaarheid, verminderde acne, en minder gewichtsschommelingen, wat cruciaal is voor vrouwen met PCOS.

4x wat je beter niet kunt eten bij PCOS

Hieronder vind je vier soorten voedingsgroepen die je beter kunt vermijden bij PCOS.

1. Vermijd geraffineerde koolhydraten

Studies hebben aangetoond dat vrouwen met PCOS baat kunnen hebben bij het vermijden van geraffineerde koolhydraten. Dit soort koolhydraten, gevonden in wit brood, witte pasta, en suikerrijke snacks, kunnen snelle pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Dit kan mogelijk leiden tot insulineresistentie, een veelvoorkomend probleem bij PCOS. Lees meer over welke koolhydraten je beter kunt vermijden en welke goed zijn.

2. Beperk de inname van suikerrijke voeding en dranken

Suikerrijke voedingsmiddelen en dranken kunnen bijdragen aan gewichtstoename en insulineresistentie, twee veelvoorkomende problemen bij PCOS. Daarbij kan deze voeding symptomen van PCOS verergeren, zoals onregelmatige menstruaties en acne. Studies suggereren dat een dieet arm aan snelle suikers de insulineresistentie kan verbeteren en de hormonale balans bij vrouwen met PCOS kan ondersteunen.

3. Pas op met verzadigde vetten en transvetten

Verzadigde vetten en transvetten, vaak aanwezig in bewerkte voedingsmiddelen, kunnen ontstekingen en insulineresistentie verhogen. Verzadigd vet is een type vetzuur met een unieke chemische structuur. In tegenstelling tot onverzadigde vetten, bevatten verzadigde vetten geen dubbele bindingen, wat resulteert in een rechte keten. Deze structuur heeft invloed op hoe ze in het lichaam worden verwerkt en hun rol in verschillende lichaamsfuncties, waaronder hormoontransport, vitaminegebruik en energieopslag. 

Het verminderen van verzadigde vetten en transvetten kan helpen bij het beheren van PCOS-symptomen. Lees meer over de invloed van verzadigd vet op insulineresistentie en PCOS. Welke vetten zijn dan welk goed bij PCOS? Gezonde vetten zoals omega-3 vetzuren zijn goed bij PCOS, want die hebben ontstekingsremmende eigenschappen. De gezonde vetten zitten bijvoorbeeld in vette vis en olijfolie.

4. Vermijd sterk bewerkte producten

Bij het onder controle houden van de symptomen bij PCOS is het belangrijk om sterk bewerkte producten te vermijden. Deze producten, zoals wit brood, chips, snoep, frisdranken, alcohol en kant-en-klaarmaaltijden, bevatten vaak hoge niveaus van toegevoegde suikers, ongezonde vetten en kunstmatige toevoegingen die de insulineresistentie kunnen verergeren en ontstekingen kunnen bevorderen. Insulineresistentie speelt een cruciale rol bij PCOS, aangezien het kan leiden tot een verhoogde productie van androgenen, wat weer bijdraagt aan de symptomen van PCOS. 

Conclusie

Bij het managen van PCOS is het belangrijk om bewust te zijn van je voedingskeuzes. Gebruik de tips uit deze blog ‘wat niet eten bij PCOS’ en kies voor een gezond en evenwichtig dieet, om zo je symptomen te verminderen. Een individuele aanpak is essentieel, dus overleg altijd met een voedingsdeskundige of arts voor persoonlijk advies. Wil je direct met goede voeding je PCOS-symptomen verminderen? Ontdek dan meer over voeding en PCOS in ons “PCOS POWER FOODS! Receptenboek bundel”, vol met informatie en recepten speciaal ontworpen voor vrouwen met PCOS.

Bronnen:

(1). “De rol van voeding in het beheer van PCOS” – Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics
(2). “Effect van dieetaanpassingen op PCOS” – Clinical Endocrinology
(3). “Voedingsstrategieën tegen insulineresistentie bij PCOS” – Nutrients
(4). “Voedingsinterventies bij PCOS: Een systematisch overzicht” – Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/adaptatietraject_internationale_richtlijn_pcos/leefstijl/dieetinterventies.html)

Recommended Posts