Skip to content

Endometriose

Je bent waarschijnlijk op deze pagina gekomen omdat je endometriose hebt of een vermoeden van.

Endometriose is een complexe aandoening die vaak pas na vele jaren wordt ontdekt. Ongeveer 10% van de vrouwelijke populatie in de vruchtbare leeftijd heeft hier last van en voor vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen  kan dit oplopen tot zelfs 50%.

Lifestyle & Hormones

Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische en pijnlijke aandoening die jouw voortplantingssysteem kan aantasten.

Het treedt op wanneer weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies, dat normaal gesproken in je baarmoederholte voorkomt, buiten de baarmoederholte groeit. Dit weefsel kan op je buikvlies hechten, maar ook op organen in je buik of op de baarmoederhals, eierstokken, eileiders, je darmen of je blaas.

Normaliter bereidt dit slijmvlies in je baarmoederholte zich maandelijk voor op  een eventuele innesteling. Dat slijmvlies wordt dikker en dikker en is goed doorbloed want dat is nodig voor een goede innesteling. Als er geen innesteling plaatsvindt dan word je ongesteld.

Maar bij endometriose groeit soortgelijk weefsel zich ook buiten je baarmoederholte maar doet wél mee met dit proces. Waar bij een menstruatie het slijmvlies in je baarmoederholte zich een weg naar buiten vindt, is dit bij endometiose waar het zich buiten de baarmoeder bevindt geen weg naar buiten en gaat daarom op het oppervlakte van omliggende weefsels en organen zitten.

Het groeit daar en zorgt voor een chronische ontsteking welke gepaard kan gaan met  (veel) pijn zoals buikpijn, bekkenbodempijn, rugpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, depressie, ovulatiepijn, zware menstruaties, menstruatiepijn (dysmenorroe), pijn tijdens en/of na het vrijen (dyspareunie), pijn bij de ontlasting (dyschezie) en pijn tijdens het plassen (dysurie) en verminderde vruchtbaarheid.

Waardoor ontstaat endometriose?

Waardoor endometriose precies ontstaat weten we nog niet. Waarschijnlijk spelen onderstaande factoren een rol: 

 Genen

Studies laten zien dat het zeer waarschijnlijk is dat bepaalde genen een rol kan spelen in de ontwikkeling van endometriose. Heeft jouw moeder of zus ook endometriose, dan heb je een groter risico het ook te krijgen.

 Leeftijd 1e menstruatie

Mogelijk lijkt ook je leeftijd van de eerste menstruatie een rol te spelen. 

 Stress

Daarnaast is inmiddels algemeen aanvaard dat (oxidatieve) stress betrokken kan zijn bij het verloop van endometriose. Roken, medicijngebruik, overmatig alcoholgebruik, te lange blootstelling aan de zon, intensief sporten, obesitas, hypoglykemie en depressie houden hiermee allemaal verband.

 Voeding & Beweging

Een verzadigd vetrijk voedingspatroon en weinig beweging zijn mogelijk ook risicofactoren voor de ontwikkeling van endometriose.

Hoewel er nog geen remedie is voor endometriose, kan het aanbrengen van veranderingen in levensstijl de symptomen helpen verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren.

Behandelingen bij endometriose

Een arts kan samen met jou welke medische behandeling bij je past. Er zijn onder andere de volgende medische behandelingen:

  • Pijnstillers
  • Medicatie met hormonen
  • Kijkoperatie waarbij de endometrioseplekken worden weggehaald.
  • Operatie waarbij de baarmoeder, eierstokken en/of eileiders worden weggehaald.

Sommige behandelingen kunnen vervelende bijwerkingen of risico’s met zich meedragen. Bespreek dit altijd goed met je arts. Naast een medische behandeling is het ook van belang om te leren leven met deze chronische aandoening. Hierin kan psychische hulp en begeleiding van een diëtist een grote rol in spelen.

Wat kun je met leefstijl doen?

Gezond eten kan soms helpen om beter om te gaan met de klachten. Gezond eten en leven maakt je tevens vruchtbaarder. Er is van het eten van dierlijk, vetrijk en suikerrijk voedsel (ultra bewerkt voedsel) aangetoond dat het de symptomen van endometriose kan verslechteren.

Aan de andere kant zien we dat ontstekingsremmende voedingsmiddelen baat kunnen hebben bij het verlichten van klachten.  Dat komt omdat deze voedingsmiddelen rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetzuren zuren, vitamines en mineralen, antioxidanten en fytostoffen. Daarvan is bekend dat ze ontstekingsremmend werken.

Bovendien zorgt het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen en het drinken van veel water ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt, terwijl je ongezonde toevoegingen zoals suiker of natrium vermijdt.

Ook regelmatige lichaamsbeweging kan gunstig zijn voor het beheersen van de symptomen van endometriose. Matig intensieve beweging, zoals wandelen, yoga en zwemmen, kunnen ontstekingen helpen verminderen en de bekkenkracht verbeteren.. Bovendien kan regelmatige lichaamsbeweging je humeur verbeteren en  helpen om te gaan met eventuele stress en vermoeidheid die door de aandoening wordt veroorzaakt.

Het verminderen van stress door middel van mindfulness-activiteiten zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen of het bijhouden van een dagboek kan nuttig zijn bij het beheersen van je symptomen.

Laat ons je helpen

Het liefst wil jij natuurlijk dat je je endometriose helemaal zou kunnen beheersen met aanpassingen in je voeding. Gelukkig krijgt onderzoek hiernaar steeds meer aandacht. Echter, het is duidelijk dat er nog veel onderzoek gedaan moet worden naar de mogelijkheid van voeding om in te zetten als mogelijke behandel methode.

Moet je nu wachten totdat de adviezen wel helder worden? Nee! Ondanks dat we nog geen concrete adviezen kunnen geven die jou 100% klachtenvrij maken, kan voeding wel ontstekingsremmend werken en is het altijd een goede idee om gezond te eten.

Een gezond voedingspatroon kan altijd helpen bij het verminderen van ontstekingen of voorkomen van andere gezondheid gerelateerde klachten.